Per fiets afdalen naar Ubud - Reisverslag uit Ubud, Indonesië van Janny Grotenboer - WaarBenJij.nu Per fiets afdalen naar Ubud - Reisverslag uit Ubud, Indonesië van Janny Grotenboer - WaarBenJij.nu

Per fiets afdalen naar Ubud

Door: Janny

Blijf op de hoogte en volg Janny

28 September 2016 | Indonesië, Ubud

Dinsdagochtend om 9 uur stonden we klaar voor een fietstocht rondom Ubud. Het is nog best heuvelachtig hier maar er is ons verzekerd dat we alleen bergafwaarts fietsen. Dat lijkt ons een heel strak plan. In een busje met nog 10 andere toeristen rijden we Ubud uit, de bergen in.

Na een half uur stoppen we bij een koffie- en thee proeverij. We worden een beetje verzadigd want we hebben al een paar koffieplantages gezien. Gelukkig zijn wij niet de enigen en we keutelen dus ook snel verder. Verschil hier is dat we allerlei soorten koffie en thee gaan proeven. Mokka-, vanille-, gember-, Bali- en Lowa (poep) koffie. Daarnaast zijn er diverse soorten thee. Best wel lekker maar ze doen er hier zo ongelooflijk veel suiker in dat je de koffie nog amper proeft. Terwijl de rest van de groep naar de bijbehorende winkel gaat daal ik af naar het toilet.

Dat is nog best wel een dingetje hier in Indonesië. Vooral de eerste weken hebben we behoorlijk last van ons maag darm kanaal en bezoeken we overal het toilet. Nu moet je je voorstellen dat deze toiletten er niet zo uitzien als in Nederland. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn heb ik een speciale “ik moet naar toilet en neem mee tas” gemaakt. Ten eerste laat de hygiëne behoorlijk te wensen over zodat je zo min mogelijk wilt aanraken. Het toilet is meestal een verhoging met twee voetstappen en een gat. Dat is al een hele klus want wij Belandas zijn er niet op gebouwd om daar op te zitten. Een Javaan of Balinees kunnen met platte voeten gehurkt zitten. Nou lieve mensen, ik kan dat niet. Ik zou zeggen, probeer dit thuis uit en het zal jullie niet meevallen. In de Nederlandse hurk gaat het mikken in dat gat overigens ook nog wel. Vervolgens staat er naast het toilet een hele grote betonnen bak vol met water en daarin een steelpan. Met het water giet je jezelf vervolgens schoon. Erg hygiënisch en goed voor het milieu want je gebruikt geen toiletpapier. Maar ik krijg het niet voor elkaar …..en niks aanraken… en dan water pakken en zie dat dan ook nog maar op de juiste plek te deponeren. Maar ik heb mijn tas bij me…….toiletpapier, toiletdoekjes, anti ontsmet crème…….ik ben van alle markten thuis en zo stap ik ook weer opgelucht het toilet bij de koffieplantage uit.

We rijden verder en na nog een half uur rijden komen we bij de fietsen aan. Iedereen zoekt een mountainbike met veel te hard en te dun zadel uit en dan gaan we op pad. Het gaat inderdaad bergafwaarts. We hoeven vooralsnog niet te trappen. We rijden door mooie Balinese dorpjes en genieten van alles wat we om ons heen zien.

We stoppen midden in zo’n dorpje, de Balinese dorpjes zien er allemaal wel min of meer hetzelfde uit. Aan weerskanten van de straat staan op 15 meter afstand van elkaar ontzettend hoge halve bogen, versierd met geel en witte linten en met bloemen. De huisjes zijn omheind met een muur. Met een trappetje, waar allemaal kleine bloemenmandjes (offers)op liggen kom je in de tuin van de familie uit. Binnen deze ommuurde tuin zie je verschillende huisjes en een aantal familie tempeltjes. De tempels staan altijd aan de noordkant zodat ze wijzen naar de heilige berg van Bali. Verder is er een klein huisje voor het hoofd v van de familie, een huisjes waar gekookt wordt en de overige huisjes zijn voor de rest van de familie. Er scharrelen nog wat kippen en hanen rond, hangen wat vogeltjes te fluiten en een paar dames zijn bezig om wat offermandjes te vlechten. Ik maak wat foto’s van ze en laat die aan ze zien. Dikke pret met de dames!

We fietsen weer verder en komen uiteindelijk aan bij een lagere school. Het is alsof we terug in de tijd gaan als we naar binnenstappen. De jongens en de meisjes zitten in gescheiden klassen. We maken een paar foto’s van 2 vriendinnen die samen in een bank zitten. En ook hier dikke pret als ze de foto zien. Nu willen alle meiden natuurlijk op de foto en ondanks dat we elkaar totaal niet verstaan zien we wel dat ze er dikke lol aan hebben.

We fietsen weer verder door de rijstvelden, zien een gezin de rijst oogsten een ander gezien als vogelverschrikkers door het land rennen en dat zonder echt te trappen. Totdat de gids ons waarschuwt dat we zo heuvelop gaan en op tijd moeten schakelen. Tuurlijk! We komen uit Nederland en kunnen wel fietsen. Bergaf flink vaart maken….en toen bergop……..terugschakelen……..oei, dat duurt ff....oke, ik dreig om te vallen…remmen……maar ik rij redelijk voorop en dus moet de rest achter mij ook remmen!! Whahahaha, en nu maar lopen want we komen niet meer op gang!

Na nog een half uur fietsen komen we bij het volgende dorp aan en hier staat, wederom achter het muurtje……een heerlijke rijstmaaltijd op ons te wachten. Rijst, sate, tahoe, tempe, boontjes, sayur, bakmie, chicken en duck , gado gado..we laten het ons goed smaken. Moe maar voldaan terug naar Ubud waar we ons in het zwembad laten zakken en de rest van de middag niks meer doen.

Morgen gaan we naar Sanur waar we de laatste dagen zullen zijn.

• 28 September 2016 - 11:48

Jan En Win:

Wat heb je weer een prachtig verhaal geschreven, zo leuk om te lezen. Jullie kunnen nog fijn een paar dagen genieten in Sanur voor jullie weer terug naar Nederland vliegen. Veel plezier nog!

• 28 September 2016 - 14:48

Jan Bouw.:

Leuk he, dat fietsen in Ubud. Vooral vlak terrein, ja, ja, ... Weet dat Ineke met een bijna paars hoofd boven kwam en we ( de meesten van onze groep ) uit hebben zitten blazen onder een mango boom. Maar prachtig was het. Wens jullie veel plezier nog in Sanur en een heel goede thuisreis.

• 29 September 2016 - 03:44

Sietske:

Hahahaaaa,het is genieten van en lachen om jouw prachtig verhaal!!
    Geniet maar lekker van jullie laatste paar daagjes!!!Fijne reis naar huis!
    PS we hoorden op het nieuws over de vulkaan uitbarsting op Bali en verscheidene toeristen vermist en/of gewond!!
    Dacht onmiddelijk aan jullie!!
    Liefs!